Referat: BK Höllviken - IFÖ Bromölla IF
BK Höllviken-IFÖ Bromölla 3-1 (2-1)
2023-06-03 18:35

Idag gästades BK Höllviken av ett lag som också tillhör klassiska lag i svensk fotbollshistoria, IFÖ Bromölla. Bromölla är en bruksort med starka fotbollstraditioner och kan jämföras med Åtvidaberg,Degerfors och Sandviken. Under många år spelade IFÖ Bromölla i division II (dagens superettan) från 1940-1970. Klubben har fostrat legendarer som Inge Danielsson,Dag Szepanski och Marcus Lantz. Ni ungdomar som nu läser texten, ta en paus, googla namnen och ni får en större förståelse vilka fina fotbollsspelare detta var.

BK Höllviken kom med ett starkt självförtroende efter matchen mot Lunds BK i onsdags. Det självförtroendet fick sig en rejäl törn redan efter 3 minuter. På nytt dåligt försvarsspel, Joel Celik tvingas dra en anfallare i armen och domaren pekade på straffpunkten. BK Höllviken skall vara glada at Joel Celik inte fick rött kort, nu blev det bara ett gult kort. Straffen satt stensäkert bakom en chanslös Felix Silfverheilm. Tack och lov kvitterade BK Höllviken redan efter 8 minuter, ett frisparksinlägg ifrån Julius Karlsson hittade William Ojanlatva som fick med sig bollen och enkelt rakade han in 1-1. Även om BK Höllviken nu kvitterade stämde spelet inte. Det var ihåligt, oorganiserat. Det kompakta försvarsspelet som var så bra mot Lunds BK var som bortblåst.

När BK Höllviken gjorde 2-1 i matchens 41:e minut kändes det oerhört skönt. Julius Karlsson sköt ett tungt skott precis utanför straffområdet, på returen ifrån målvakten högg Patrik Pavlovic som en kobra och det stod 2-1.

Anfallet efter kunde IFÖ Bromölla gjort 2-1, på nytt är försvarsspelet inte av högsta klass. Tack och lov gör Felix Silfverhielm en kalasräddning. I halvlekens sista minut får BK Höllviken en fin chans till ytterligare ett mål. Efter fint triangel spel mellan William Ojanlatva,Patrik Pavlovic och Melker Roslin skjuter Melker Roslin i ribbans överkant. Hur Melker Roslin skapar sig yta med fin bollbehandling och teknik är av den högre skolan.

Första halvlek kan enkelt summeras med att BK Höllviken förlorar andrabollar, inte samma löpvillighet som IFÖ Bromölla,förlorade närkamper. Fotboll är i grund och botten enkelt men dom viktigaste ingredienserna är att löpa och att vinna närkamper. Det fanns utropstecken när 45 minuter var spelade. William Ojanlatva och Melkwer Roslin var klart bäst i BK Höllviken.

Andra halvlek är bättre, det händer inte så mycket. BK Höllviken kontrollerar matchen och det känns tryggt, även om en 2-1 ledning är att alltid skör. I matchens 66:e minut gör BK Höllviken ett trippelbyte. In kommer Inaz Suljic Emil Lilius. Det tredje bytet var inte planerat. Pontus Strömberg blev skadad och in kom Samir Diaz. Kan tyckas att Anders Grimberg tar en chans att sätta in Samir Diaz som varit skadad sedan februari månad. Rutin skall inte överskattas men det har betydelse. Samir kommer in, han gör det bra. Självklart var han rostig, fattas bara annat.

I matchens 81:e minut är IFÖ Bromölla nära att göra 2-2, efter ett fint inlägg. Logik,rättvisa är ord vi tycker om att använda. Fotb ollen har sina egna lagar och regler. Så i nästa anfall avgör BK Höllviken matchen. Emil Lilius gör 3-1 och bryter sin måltorka. Förarbetet ifrån Inaz Suljic och Oskar Lilja bäddar för målet. Matchen känns avgjord och i matchens 91:e minut spelar Emil fram Calle Svensson, eller Emil Liulius smeker in ett inlägg, nicken ifrån Calle Svensson är utmärkt men målvakten gör en Gordon Banks räddning. Även detta namnet kan alla googla som är födda ifrån 1980 till 2003.  Matchen är vunnen och nu väntar bottenlaget BK Borstahusen och där är 3 poäng oerhörda viktiga. Tabellen har börjat skikta sig och det gäller att distansera sig ifrån bottenlagen.